ni la die macaron..resepi asal dari French..n semakin popular skrg ni.. |
comey lote..nyum3... =) |
sebijik RM2.00...mahal tuuu.... |
cantik kan warna die.... =) |
ok2... skrg tiba la masa dia...untuk masak memasak.. jeng3.... ni la resepi die... hehe.. =p
taraaaa....!!!! SELAMAT MENCUBA!!=)
Bahan-Bahan
110 gm serbuk badam ( boleh gune serbuk koko jugak)
225 gram gula ising
4 biji putih telur
5o gram gula caster
Piping Bag
Pewarna Makanan
Esen Vanilla ( sedikit)
CARA-CARA NYA.........
Panaskan oven/ketuhar
1. Campurkan serbuk badam dan gula ising dan ayakkan.(ketepikan dahulu)
2. Masukkan putih telur dan gula caster, pukul sehingga kembang.
3. Campurkan semua bahan ( serbuk badam+gula ising yang telah siap di ayak) dan ( putih telur+gila caster) serta pewarna makanan( ikut citarasa masing2), kacau hingga pewarna mesra dengan bahan2 tersebut.
4. Masukkan dalam piping beg
5. Pipekan setiap satu macaroon dalam ukuran 2cm ( jarakkan)
( sebaiknya alaskan tray pembakar dengan kertas parchment( ada jual kat kedai bakeri)
6. Biarkan dahulu dalam masa 5-10 minit
7. Hiaskan diatas macaroon dengan chocolate rice atau lain2 ( ikut citarasa)
8. Bakar dalam 12-15 minit( 150 degree celcius)9. Kuarkan dari oven dan ketuhar utk proses letakkan filling.
10. Prosesnye senang, mcm buat sandwich.
11.utk filling die plak..bole letak jem or nutella pon bole... hehehe...
.: S E L A M A T M E N C U B A :.
beatnye macaroon..yummy2
ReplyDeletehehehe.. sedap3... tp susah nak wat... hehehe...
ReplyDelete