Wednesday 17 August 2011

comey nyeee MACARONS.. =)

haa... sempena nak raye ni..aku nak share la 1 resepi... aku tgk cam sedap je... tp xthu la tkot indah kabar dari rupe ke.. hehehe... lau nak thu sedap ke x..try la wat... aku pon x try ag.. bwu je dpt resepi..2 pon dari tenet jugak.. haaa...sebelum 2...bagi sesape yang x tahu ag MACARONS 2 ape.. meh sini aku perkenal serba sedikit... hehehe...
ni la die macaron..resepi asal dari French..n semakin popular skrg ni..

comey lote..nyum3... =)

sebijik RM2.00...mahal tuuu....

cantik kan warna die.... =)
p/s : sedap mata memandang...sedap lagi lau dapat merasanye.... hihihihihi..


ok2... skrg tiba la masa dia...untuk masak memasak.. jeng3.... ni la resepi die... hehe.. =p
taraaaa....!!!! SELAMAT MENCUBA!!=)
Bahan-Bahan
110 gm serbuk badam ( boleh gune serbuk koko jugak)
225 gram gula ising
4 biji putih telur
5o gram gula caster
Piping Bag
Pewarna Makanan
Esen Vanilla ( sedikit)


CARA-CARA NYA.........

Panaskan oven/ketuhar

1. Campurkan serbuk badam dan gula ising dan ayakkan.(ketepikan dahulu)
2. Masukkan putih telur dan gula caster, pukul sehingga kembang.
3. Campurkan semua bahan ( serbuk badam+gula ising yang telah siap di ayak) dan ( putih telur+gila caster) serta pewarna makanan( ikut citarasa masing2), kacau hingga pewarna mesra dengan bahan2 tersebut.
4. Masukkan dalam piping beg
5. Pipekan setiap satu macaroon dalam ukuran 2cm ( jarakkan)
( sebaiknya alaskan tray pembakar dengan kertas parchment( ada jual kat kedai bakeri)
6. Biarkan dahulu dalam masa 5-10 minit
7. Hiaskan diatas macaroon dengan chocolate rice atau lain2 ( ikut citarasa)
8. Bakar dalam 12-15 minit( 150 degree celcius)
9. Kuarkan dari oven dan ketuhar utk proses letakkan filling.
10. Prosesnye senang, mcm buat sandwich.
11.utk filling die plak..bole letak jem or nutella pon bole... hehehe...


.: S E  L A M A T M E N C U B A :.  

2 comments: